zondag 7 november 2010

Bammen!

Er zijn talloze manieren om je thuis te amuseren met vrienden. Wat praten, iets drinken, ... Sommige mensen willen liever iets interactiever doen en zetten een film op. Of ze spelen gezelschapsspelletjes als Monopoly, Levensweg en Pim Pam Pet.

Echte vrienden spelen UNO! Niets is zo leuk als een potje (lees: een godganse avond vol met) UNO, gemengd met de nodige trashtalk en de variaties op de bestaande spelregels. Je echte vrienden leer je kennen tijdens het spelen van dit simpele kaartspelletje.Verliezen doet pijn en er is altijd wel iemand die uit is op wraak. Wraak is de grote reden waarom dit spel zo lang gespeeld kan worden.

Mijn vrienden waren de basisregels van UNO een beetje beu en besloten om er onze eigen twist aan te geven. De willekeur moest zoveel mogelijk plaats ruimen en het spel mocht niet te snel gedaan zijn.

Epic UNO is een prachtige variatie die zelfs een beetje inzicht vraagt. Iedereen begint met 20 kaarten; en de kaarten die de persoon naast je 2 kaarten laat rapen, kunnen gecounterd worden. Met een beetje geluk kan je, met een gezamenlijke inspanning, iemand meer dan 10 kaarten laten rapen! Maar opgelet, wees voorzichtig als je besluit om de raap-twee-kaarten-kaart te spelen. Zorg dat je tenminste twee exemplaren hebt, om een terugslag te voorkomen. Een klein voorbeeldje: De persoon naast me besluit om de beruchte kaart op te werpen, gelukkig kan ik antwoorden met dezelfde kaart. De volgende speler moet dan ofwel 2+2 kaarten rapen, ofwel antwoorden. Moest hij kunnen antwoorden moet de daaropvolgende speler zes kaarten rapen, tenzij ja weet wel.
Er moet wel bij verteld worden dat de raap-vier-kaarten-kaart niet meetelt, zodat het spel toch enigszins gebalanceerd is.

Misschien de meest epische vorm van UNO kan gespeeld worden door middel van bammen. Een citaat uit wikipedia luidt:

In de lente van 2010 werd door Groningse studenten Nederlands een versnelde vorm van het aloude UNO geïntroduceerd: UNO met bam. Hierbij worden de normale regels gevolgd, met één ingrijpende wijziging. De spelers mogen namelijk wanneer er een niet-pestkaart opgegooid wordt bammen. Dit houdt in dat wanneer een speler bijvoorbeeld een rode 9 opgooit, deze onmiddellijk gebamd mag worden met de andere rode 9, ongeacht of de speler die deze tweede 9 in handen heeft ook daadwerkelijk aan de beurt is. Vanaf de speler die gebamd heeft wordt dan weer doorgespeeld, uiteraard totdat er opnieuw gebamd wordt. Dit zorgt voor een aanzienlijk korter, maar veel spectaculairder spelverloop. In deze vorm duurt een potje UNO gemiddeld zo'n 5 minuten.

Niets houdt je tegen om nieuwe spelregels of opdrachten bij te verzinnen. UNO is een dynamisch en open spel, met oneindig veel spelplezier. Je zal ook heus niet de eerste zijn die er een drankspel van maakt.

1 opmerking:

  1. pimples are really annoying, you can kill them using benzoyl peroxide but it will also make your skin red.

    buy cialis

    BeantwoordenVerwijderen